2020. november 24., kedd

Portya a Páty-Zsámbék-Gyermely régióban

Páty déli határában, építkezési telek mögött nagyobb fák sorakoznak.

 
Az örökzöld és nedves gyomtengeren átgázolva csuromvizesen mérhetek
meg egy éppen 600 cm-es füzet.

Sajnos nagy része már halott.

A Békás-patak mentén 628 cm-es fűz.

Egyik oldalán alacsonyan ágas.

A táj gyönyörű, ember sehol, 4-500 méterről valószerűtlenül nagy törzs tűnik szembe. Közelebb érve ágas-bogas, de csak 480 cm-es  törzsű fűz bontakozik ki. Ha valóban akkora lenne a törzs, mint ahogy messziről látszott, akár 15 méteres is lehetne...

A Pátyról Zsámbékra vezető út mentén viszonylag nagyobb egyedekből álló fasor tűnik fel Zsámbék közelében. A legméretesebb törzskörmérete 341 cm.

Bármilyen meglepő, a turkesztáni szil (Ulmus pumila var. arborea) van előttünk. Azért meglepő, mivel ez az idegenhonos fa általában cserje vagy kis fa. Nem kizárt, hogy hazánk legnagyobb példányai találhatók itt.

Utolsó állomás Gyermely: Gyarmatpuszta. A szokásos helyre beállva autó közeledik. Szerencsémre a helyi erdész, aki megengedi, hogy megnézhessem a Gyuri könyvének 103. oldalán látható pacalosi tölgyet. Vessünk egy pillantást előzetesen a 2004-ben 610 cm-es tölgyre. Hát igen, itt még tökéletes állapotban van.

Az erdész szédítő sebességgel robog előttem a helyenként sáros-kátyús földúton. Közel 2 km után festői erdőrészlet és tisztás következik számos méretes tölggyel. Mutatja a hatalmas fát, arcán némi elfogódottság. Messziről semmiképp se mondanék 600 cm-t.

A másik kép már kendőzetlenül mutatja a siralmas állapotot. Letört ágak és ágdarabok szanaszét.  Ez a kameraállás nagyjából megfelel a könyvben láthatónak.


Ágai kiszáradva, csak egy él még. Az erdész szerint 350 éves. A centi 628 cm-t mutat. 2004 óta tehát 18 cm-t gyarapodott, illetve kicsit többet, mivel a kéregleválás méretcsökkentő tényező. Ha 16 év alatt 20 cm, 160 év alatt 200... Ezzel a logikával akár 500 év is kijöhet, de a növekedés nyilván nem egyenletes.

Lábon álló, de teljesen halott, listás méretű tölgy.

Jó karban lévő 471 cm-es fa.

Búcsúzunk ezzel a mezei juharral a Gyarmatpuszta-Tarján közötti út mentén a lemenő nap fényében.